Familia

Anya urca sa se spele. Pe acoperis, ca femeile nepaleze, pe jumatate imbracata. Se bucura de soare, de apa si de minunatiile acestor locuri! Nascuta in Ucraina, a crescut in Texas si a calatorit mult. S-a intors din dragoste pt Nepal si este perfect adaptata stilului de viata de aici. In casa ei nu exista robinet, teava sau chiuveta. Aseara a gatit mancare „newari” la lumanare. Vorbeste nepaleza si cei mai buni prieteni ii sunt nepalezi.
Ii este greu sa se intoarca in State…
Sambata are o expozitie in Katmandu. Este fotojurnalist iar pozele sale iubesc natura umana.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Sambata eu nu voi mai fi aici. Merg incet spre iesirea din oras, atent la tot ce ma inconjoara. Cladiri, copii, piete, temple… Ma simt intr-un film din sec XII. Sunt clipe fragile, incarcate de poveste si mister, de o frumusete aproape mistica…
Fac poze cu discretie si cu respect. Sunt singurul „intrus” si nu vreau sa deranjez armonia din jur!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Pentru ca sunt multe blocaje de circulatie, in ultimul timp fac stop doar la motociclete. Se strecoara usor in trafic iar nepalezii nu simt nici-un disconfort in a avea un strain in spate.
Nu este zona turistica. Trece un motociclist. Intind mana si fac semnul universal. Ii vad fata surprinsa, privindu-ma inca o data inainte de a opri. Initial a crezut ca am nevoie de ajutor!

Free Image Hosting at www.ImageShack.us
Narayen, 40 ani, profesor de matematica, a predat si la academia militara. E putin frustrant sa conversam din mers pe motocicleta, mai ales cand ne prezentam. Nu ne auzim bine, iar eu sunt intr-o pozitie de putere (pt ca stau in spate). Dar ploaia ne obliga sa oprim si reusim sa vorbim. Mult… Despre Nepal, istorie, alegeri, maoisti, armata, rege, Romania, geopolitica, traditii, combustibil (apoi ne adapostim de ploaie chiar la o statie de petrol). Ma invita sa tin o conferinta despre educatie. El se va ocupa de organizare. Casa lui este in drum si trecem pt ceva administrativ. Dar… surprizaaa! Apar doi copii frumosi, inteligenti si la fel de comunicativi ca tatal lor. Fiul, Rinas, vorbeste bine engleza si imi pune multe intrebari. Fiica are 3 ani si poarta numele de Sanpada (in nepaleza inseamna „mostenire”).

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Intre doua telefoane, tatal lor vine cu o propunere: „Te rugam sa ramai la noi. Unde sa te mai duci acum? Este tarziu, ploua si iti va lua timp pana gasesti hotel”. Se simte stanjenit. „Casa este neterminata, in curand vom avea conditii mai bune…”
Dar mie nu-mi pasa de conditii. Ma bucur ca pot fi cu aceste fiinte minunate, le sunt recunoscator pt ca ma invita in spatiul lor intim si pt ca pot avea experienta culturala directa.

Copilaria mea a fost marcata de un climat familial nesanatos. Am crescut intr-o familie dezbinata, agresiva si egoista. Acum ma simt bine in orice familie de „imprumut”, in care cream o atmosfera de consideratie, de dragoste si de acceptare a celorlalti.

Apare sotia, care lucreaza pt guvern. Este una dintre putinele femei din Nepal care au o slujba in administratie. Calatoreste mult in afara tarii, este o gazda exceptionala, o mama calda si iubitoare.
Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Ca orice familie nepaleza ce se respecta au „fata in casa”, care se ingrijeste de gospodarie. Soseste si verisoara asteptata si mancam impreuna „daal bath” (mancarea traditionala nepaleza). Ne simtim bine, radem mult si facem poze. Cand vine timpul de culcare, Narayen ma conduce spre cealalta camera si imi ureaza somn usor. Dar ei au in total doua camere; asta inseamna ca ei vor dormi toti 6 intr-un loc, iar privilegiatul de mine- singur…
E nedrept si fac scandal! Inteleg, musafir, ospitalitate, etc… dar nu astfel! Mi se pare normal sa impartim spatiul eficient! Cu nepalezii si cu musulmanii nu se poate insa negocia in materie de ospitalitate si ma las pagubas…

Adorm incet, revazand ultimele zile si intrebandu-ma cu ce minunatii ma mai poate surprinde Nepalul…

Cand ma trezesc, toata casa e in forfota diminetii. La nepalezi regula e asa: cand se trezesc beau ceaiul (super super bun), de obicei la 6 dimineata. La 9 servesc micul dejun (de fapt, o masa serioasa, bogata in vegetale si orez).
Free Image Hosting at www.ImageShack.us
mancarea este mai gustoasa fara tacamuri

Dupa micul dejun, plec cu Narayen intr-o vizita: un colegiu in care americanii vin pt a invata limba si cultura nepaleza, dar fac si activitati de voluntariat. Avem o conversatie plina de sens cu Mike, fondatorul programului. Este un proiect exceptional pentru tinerii americani care invata si se dezvolta pe o noua dimensiune culturala si sociala, dar si pentru beneficiarii nepalezi. Acum studentii Pitzer dezvolta un program pentru nepalezi saraci care au nevoie de ingrijire medicala.

Free Image Hosting at www.ImageShack.us

Pentru ca protectia sociala oferita de stat este zero, nepalezii sunt printre popoarele cele mai oropsite. Dar, pentru ca asa au trait dintotdeauna, nu au termen de comparatie si nu protesteaza. Pentru ei este normal sa moara la 40-50 ani si sa nu primeasca nimic daca nu muncesc. Pentru ca viitorul este instabil si plin de necunoscut, au inteles ca tot ce au este prezentul. Traiesc frumos, in pace si armonie cu semenii lor. Nu au ambulante, ajutoare, pensii sau crize… Dar au suflete mari si fruntile senine!

12 răspunsuri to “Familia”

  1. Anca Says:

    impresionant, romanii nu numai ca nu te-ar lua la autostop pe motocicleta dar ar cauta si o balta in preajma ta sa te stropeasca cand te depasesc…cat despre a te gazdui depinde de contracost(se pot muta cate 6 si in garaj daca suna a „money”-vezi „bastinasii” de langa gara de nord care stau la „pescuit”…)
    p.s. e super o.k. cu abonamentul la blog pe mail, foarte practic, ma scuteste de a ma incurca in stiinta cautandu-ti ultimele postari…in plus pot sa dau fw.(nu iti ceream acordul, doar te anuntam)
    P.S.(2)…felul in care scrii transmite emotie, conecteaza la experienta trairii evenimentelor…sau sunt eu prea receptiva acum…anyway great job

    deci…do you take me?…because i want to be taken by you:))

  2. Bogdan Grigore Says:

    Frumos Mihai..ai avut niste experiente foarte faine acolo, si care se vede ca te-au facut sa-ti redefinesti felul in care vezi si relationezi cu oamenii si felul in care te simti…cred ca in nepal si poate mai mult in asia exista mai mult respect fata de om ca si individ, ca si o lume proprie cu care merita sa ai placerea de a interactiona. Astept urmatoarele posturi cu nerabdare

    @Anca..eu cred ca si in Romania oamenii te pot lua cu autostopul, poate nu asa multi ca in Nepal sau Pakistan, dar dupa cate mi-a povestit Mihai, chiar a facut autostopul gratuit si in Romania.

  3. Razvan Says:

    Foarte frumos, Mihai! Imi place cum scrii, e scris bine si imi pot imagina prin ochii tai experientele de care vorbesti. Si eu astept cu nerabdare urmatoarele posturi…

    …pana atunci, te-as intreba: de unde crezi ca vine omenia acestor asiatici? sa fie din religie sau isi are alte surse?

  4. Mihai Says:

    Va multumesc pt mesaje si aprecieri! 🙂

    Toate religiile Asiei indeamna la ospitalitate. Oamenii ospitalieri pe care ii intalnesc sunt, in general, de 3 feluri:

    1. Cei care primesc invataturile religioase in mod comportamental, de tipul „trebuie sa fiu o gazda buna pentru ca asa zice zeul x sau preotul!”, „pentru ca ca asa e bine, Dumnezeu imi da inapoi inzecit!” sau „pentru ca imi curat karma si ma voi naste intr-o casta superioara!”. Legand gesturile lor de trecut sau viitor, ei nu simt in prezent o bucurie launtrica din a fi gazda. Insa asta nu ii impiedica sa fie gazde bune 🙂

    2. Cei care sunt formati ca gazde. Parintii nu isi streseaza copiii sa ia note mari, ci ii invata sa fie buni cu ceilalti. Au case f mici si practic locuiesc afara (se spala, muncesc, dorm, etc). Petrec aproape tot timpul intre oameni, iar asta ii obliga sa fie atenti la nevoile celorlalti. Au un grad ridicat de empatie si socializare.

    3. Cei in contact cu sufletul lor si implicit cu ceilalti.
    (Din conditionarea noastra occidentala, aceasta perspectiva este mai dificil de „primit” si „digerat”! )
    Este intersectia perfecta intre gazda si oaspete, in care tot ce se intampla e sincer si autentic.
    Acesti oameni traiesc in acel moment pt ca tie (oaspetelui) sa iti fie bine. Automat, pt ca suntem conectati, le este si lor bine. Insa o fac dezinteresat, cu iubire in priviri si respect pentru fiinta umana din tine.
    Atat gazda cat si oaspetele contribuie la aceasta relatie. Cu cat mai curati suntem, cu atat mai armonioasa este relatia. Ii consider religiosi, pentru ca grija dezinteresata pentru celalalt si toata bunatatea lor vine din legatura cu divinitatea.
    Pentru ei, dumnezeu se afla in fiecare om care le trece pragul!

    Multumesc, Razvan, asta e un subiect despre care vom mai vorbi! 🙂

  5. anca Says:

    a.t.t. Bogdan Grigore:
    la majoritate ma refeream, (second in romania esti roman intre romani)

  6. anca Says:

    a.t.t. Bogdan Grigore (again)…procesez eu mai greu sau?…ca nu prea inteleg legatura intre „Familia” si „Dan Puric – Video – Indoctrinarea poporului roman”(postat ca raspuns la „Familia”?)

  7. Bogdan Grigore Says:

    @Anca ..

    am dat un raspuns pe un alt blog..in care era o discutie despre dan puric..si mi-a ramas acelasi link….in mod normal trebuia sa fie link catre blogul meu nu catre acea postare..

    nu are nici o legatura…poate doar aceea ca si dan puric are un discurs legat de natura umana. de autenticitate si sinceritate, desi el il conecteaza latura asta spirituala cu religia ortodoxa…

  8. anca Says:

    Buna Mihai si La Multi Ani!
    am un text scris in hindi si trebuie sa-l traduc, imi poti recomanda un site,dictionar etc…. ?
    merci.

  9. Mihai Says:

    La multi ani!

    – Gasesti un dictionar Hindi-English, English-Hindi, pt download aici
    – Dictionar online Hindi pt versiunea veche, pt cea noua si explicatii fonetice gasesti aici
    – Curs online gratuit de limba hindi- aici si aici

    Un an bun! 🙂

  10. Simona Says:

    Bravo, super curaj! Bafta multa si abia astept impresiile si dupa ce te intorci…:)

  11. elena Says:

    Mihai ,tu acum traiesti visul meu! Sa ai parte de oameni asemeni sufletului tau.Respectele mele.Cu drag ,Elena.

  12. Mikka Says:

    Draga Mihai,
    Iti multumesc din toate ale mele pentru drumul pe care il faci! Te vad ca pe „deschizatorul de drumuri” al lui Kahlil Gibran, cu ohii insoriti de lumina sufletelor intalnite, de lumina sufletului tau…
    Esti binecuvantat cu multe daruri, dincolo de curaj, blandete, forta de urmat vise mari, inima deschisa, fiind si darul urias al VEDERII.
    Daniela, de pe Empower, ne-a aratat despre tine, si am comentat acolo, spunand ca mai ales ai fost daruit cu asta, cu A VEDEA, caci cati nu fac chiar drumuri de minune, dar nu vad ceea ce este acolo!
    Eu am vazut in Peru oameni ca nepalezii cei atat de frumos desenati de tine, si am recunoscut acea frumusete care sta in sufletul curat aratat prin ferestrele luminoase ale ochilor si rasaritul de mii de sori pe buze, in zambet… Acea bucurie de a trai ceea ce au acum, adica exact clipa!
    Te insotesc de acum pe drumuri, si cred ca ai cu tine deja o „armata” de „calatori in …suflet”, care sigur iti multumesc, ca si mine, ca faci calatoria!
    Intr-un fel, te astept sa vii, sa „te vedem pe viu” 🙂 , intr-un fel imi doresc sa ti se lungeasca drumul, sa mai ai multe minuni de impartasit cu noi!
    Pentru mine, esti acel Dumnezeu care mi-a trecut pragul inimii, unde tin usa deschisa, si iti spun, asa cum am invatat in Peru, incheind ale noastre reverente spre Pachamama si TataInti: „WELCOME!”
    Cu drag, Mikka


Lasă un comentariu